portretter.no

Pionérerfaringer

1. I intervjuene snakker dere mye om arbeidsglede og stolthet over jobben. Hva er det som skaper arbeidsglede og yrkesstolthet?

Thove: Det kommer av å mestre noe.

Lone: Mestring og anerkjennelse fra andre. Vi ble sett på som tøffe. Jeg har aldri tenkt på meg sjøl som tøff, men jeg har følt meg veldig stolt. Å mestre noe gjør deg stolt og glad, men det må være noe som blir anerkjent av andre. Du mestrer ikke bare for din egen del, du mestrer også for omgivelsene.

Ellen: Det kan godt være uavhengig av andres anerkjennelse. Jeg husker første gangen jeg skifta stempler, og fikk det til å fungere. Jeg kjente meg sånn (blåser seg opp) uten at en kjeft så det. Bare meg og teknikken. Det var herlig.

Inger: En annen installatør og jeg har jobba masse i lag, og vi sier ofte til hverandre søren, så gode vi er! Vi gjør noe som er synlig. Som da jeg tok øksa for å dele opp juletreet, og så at de andre kvinnfolka neimen ikke tok juletreet sjøl, det var kara sin jobb. Det er en egen glede i bruken av verktøy.

Lone: Det er fordi du er opptatt av det. Jeg kjenner lærere som har den samme følelsen når de har kommet et stykke på vei med en elev. Det hender kollegaene mine og jeg er kjempestolte også, selv om vi tilsynelatende ikke har gjort annet enn å prate en hel dag.

Fra diskusjonen, fra venstre Thove, Randi og Ellen (Foto: Unni Rustad).Fra diskusjonen, fra venstre Thove, Randi og Ellen (Foto: Unni Rustad).

Randi: Vi fikk veldig oppmuntring av å få til noe som ikke var forventa av jenter. Jeg husker hvor stolt jeg var da jeg lærte å behandle en lang, treledda stige så jeg bare kunne vippe den opp på skuldra eller på biltaket. Jeg trur ikke jeg hadde kjent meg fullt så stolt over å ha bakt ei kake. Det er et eller annet med at det ikke er forventa av deg.

Ellen: Det er klart. Jeg husker da vi skulle med buss til Berlin, og en kamerat sa ’kjør inn på ferja, Ellen’. Jeg hadde så vidt klaring på begge sider, og det stod tredve mannfolk og glodde. Det var kult.

Randi: Jeg er ikke helt sikker på om menn som går inn i kvinneyrker får det samme skyvet som oss.

Ellen: De får mye ros.

Randi: Ja, det får de nok. Men jeg tror ikke det gir dem den samme følelsen. Jeg tror vi har følt oss mye mer klemt inn i ei form enn kanskje de har gjort.

Unni: Jeg synes det var fint det dere sa om stolthet, og jeg begynte å tenke over hvor lite det begrepet er brukt, for eksempel om kvinneyrkene.

Lone: Og det er jo trist. Så viktig som kvinneyrkene er.

2. Hvorfor skal vi styrke yrkesfagene?

Publisert: 18.05.2010
Kilden
© KILDEN. Spørsmål om opphavsrett rettes til KILDEN
Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no